Acasă

balet22

Arta baletului originar datează din cele mai vechi timpuri, istoria acestuia putând fi urmărită înapoi până în secolul 15, când a fost practicat pentru prima dată în Italia.

Baletul pare simplu și ușor de practicat, însă pozițiile specifice baletului, întoarcerile și salturile, poziția de a sta pe vârfurile degetelor de la picioare și mișcările picioarelor sunt greu de executat. Pentru a fi mai preciși, baletul poate fi considerat ca una din formele cele mai grele de dans.

Este o artă capabilă să emoționeze pe oricine, indiferent de vârstă sau de nivel de pregătire și se clasifică în trei stiluri principale: Balet clasicBalet neoclasic și Balet contemporan.

balet20

Baletul clasic este cel mai vechi si mai formal stil de balet și urmează tehnica de balet tradițională inițiată acum câteva sute de ani.

Frumusețea baletului clasic este că, deși are o structură dată în ceea ce privește felul în care se dansează și un limbaj specific, interpretarea și învățarea pot fi abordate în moduri diferite. Totuși, pentru că este un stil rigid, baletul clasic lasă puțin loc creativității artistice. Baletul clasic e caracterizat prin: grație, mișcări fluide, endehors, poante, balans și simetrie, accent pe poveste, costume și scenografie elaborate.

Baletul neoclasic, introdus in secolul XX de coregraful George Balanchine, folosește vocabularul tradițional de balet dar este mai puțin rigid. Balanchine a folosit mâini flexate și ocazional și picioare, endedans, poziții necentrate și costume cum ar fi costumele de balet de studii și tunicile. Se dansează mai repede și în tempo mai dificil, mai tehnic.

E un stil ce amintește de stilul de dans imperial rus, dar fără detaliile narative și scenografia bogată.
Este mai puțin rigid, dansatorul putând folosi mai multe trăsături tehnice.
Baletul neoclasic este caracterizat prin: viteza, energie, o manipulare a formei clasice, asimetrie, multe spectacole într-un singur act, costume și decor simple.

Baletul contemporan este influențat atât de baletul clasic cât și de dansul modern. Împrumută tehnica și folosirea poantelor de la baletul clasic, deși permite folosirea unei game mai variate de mișcări și pași mai puțin rigizi decât în tehnica clasică. De fapt este un mixt între cele două genuri precizate anterior. Multe dintre conceptele sale provin din idei și inovații ale dansului modern din secolul XX . George Balanchine este considerat a fi fondator și al baletului contemporan, iar Mihail Baryshnikov este un exemplu strălucit de dansator care și-a construit o întreagă carieră bazată pe acest stil.
El este caracterizat prin: dans la sol, endedans, o gamă largă de mișcări și linii ale corpului, poante dar și picior gol.

Reclame